Halina Jaworek, prezes zarządu ROD „Zatorze”, zaprosiła na dożynki wszystkich działkowców i ich rodziny. W imprezę zaangażowany był także wiceprezes Stefan Kosianowski i gospodarz ogrodu, Czesław Kozubski, który jest zawsze bardzo dyspozycyjny. Swoją pomocą służy działkowcom od rana do wieczora. Można na niego zawsze liczyć.
Od godziny 14 do 15 odbywało się przyjmowanie plonów i przetworów do prezentacji i konkursów. O godzinie 15 nastąpiło oficjalne otwarcie dożynek, podczas którego prezes Halina Jaworek przywitała wszystkich serdecznie, życząc zawsze urodzajnych zbiorów i miłej zabawy. Działkowcy barwnym korowodem przeszli ze swoimi plonami do świetlicy i przekazali je na ręce pani prezes. Po podzieleniu się chlebem, solą i wodą, Halina Jaworek wręczyła zasłużonym działkowcom dyplomy.Za aktywność w pracy społecznej na rzecz ROD nagrodzona została Bożena Nowak. Dyplom otrzymał także Czesław Kozubski za szczególną aktywność w pracy społecznej na rzecz ROD „Zatorze” oraz wsparcie przy pracach remontowych w Domu Działkowca.
Stale rośnie liczba wzorowych działkowców. Dożynki „Zatorza” stały się okazją do wyróżnienia kolejnych. W tym roku Piotr Farysej otrzymał dyplom za najpiękniejszy i najbardziej zadbany ogród, zajął bowiem pierwsze miejsce w konkursie „Jesienny ogród”. Rozstrzygnięte zostały też trzy konkursy: na dożynkowy wieniec, kosz warzywno – owocowy i przetwory. Komisja bardzo dokładnie obejrzała wieńce i oceniła ich wykonanie. Wszyscy działkowcy zaś brali udział w głosowaniu. Podczas uroczystości nagrodzona została Genowefa Michalska za najsmaczniejsze przetwory własnej roboty. Jej nalewka wykonana z ciemnych winogron i malin podbiła podniebienia wszystkich działkowców. Na pewno jej przepis po dzisiejszej degustacji znajdzie się w wielu domach. Kolejną nagrodę otrzymał Łukasz Koteras za wielką oryginalną kalarepę, którą wszyscy nazwali „Kalarepą z dziećmi”.
Działkowcy wysłuchali także prelekcji „Przygotuj ogród na zimę”, którą przygotowała Genowefa Michalska.
Po części oficjalnej rozpoczęło się radosne świętowanie owoców całorocznej pracy. Najbardziej okazałe okazy owoców i warzyw wyhodowanych przez działkowców znalazły swoje miejsce na tradycyjnej wystawie plonów.