wtorek, 15 października 2024 10:18

3 zasady, dzięki którym urządzisz wnętrze restauracji

Urządzenie lokalu gastronomicznego nie należy do najłatwiejszych zadań. Przedstawiamy 3 zasady, o których początkujący restaurator koniecznie powinien pamiętać.
  • 06.05.2019 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
3 zasady, dzięki którym urządzisz wnętrze restauracji
  1. Po pierwsze: oryginalność

  2. Po drugie: tematyczność

  3. Po trzecie: funkcjonalność

 

Wystrój restauracji jest niemal tak ważny, jak serwowane w niej jedzenie. To jedna z najważniejszych zasad w branży gastronomicznej. Niestety właściciele lokali często o niej zapominają, wybierając meble z sieciówek i nie zastanawiając się nad koncepcją urządzenia poszczególnych pomieszczeń. Popełniają w ten sposób spory błąd, bo nijakie – lub, o zgrozo – nieestetyczne wnętrze może nie tylko przyczynić się do spadku liczby klientów, ale też obniżyć oceny knajpki w internetowych porównywarkach. Zakup oryginalnego wyposażenia warto więc potraktować jako inwestycję w swoją restaurację. Wyjaśniamy, czym kierować się przy aranżacji lokalu gastronomicznego.

 

Po pierwsze: oryginalność

Zadbaj o to, by twoja restauracja była rozpoznawalną marką. Niech klienci kojarzą ją nie tylko dzięki smacznemu jedzeniu – to rozumie się samo przez się – ale też oryginalnej nazwie i takiemu wystrojowi. Nie możesz dopuścić do tego, by koncepcja i wykonanie aranżacji wnętrza kojarzyło się z inną knajpką lub – co gorsza – nie kojarzyło się zupełnie z niczym. Poświęć kilka dni na to, by znaleźć ciekawe meble do restauracji. Nie rezygnuj z zakupu, jeśli będą wydawać się zbyt drogie. Wraz z przemyślanym menu, dobrymi składnikami i wykonaniem potraw, niebanalny wystrój przyniesie ci zyski.

 

Po drugie: tematyczność

Właściciel dobrej restauracji w swojej działalności powinien kierować się jaką myślą przewodnią. Może to być kuchnia danego kraju lub regionu, obsługa turystów lub ukierunkowanie na konkretną grupę klientów – na przykład wegetarian i wegan, fanów jakiejś stylistyki lub (szczególnie w przypadku kawiarni) ludzi z określonego środowiska. Tematyka lokalu powinna znaleźć odzwierciedlenie nie tylko w ofercie, ale także w wystroju – od elementów takich jak stoły i krzesła, przez dekoracje, aż po naczynia czy karty menu.

 

Po trzecie: funkcjonalność

Ta cecha szczególnie ważna jest w małych wnętrzach. Nie zapominaj, że zatłoczona i źle wykorzystana przestrzeń jest niekomfortowa nie tylko dla klientów, ale też personelu restauracji – zwłaszcza obsługi kelnerskiej oraz osób odpowiedzialnych za utrzymanie porządku na sali. Poza odpowiednim rozmieszczeniem mebli, ważne jest także to, by były łatwe w czyszczeniu. Krzesła i stoły przystosowane do użytku w gastronomii znajdziesz w sklepie internetowym https://dominova.com.pl/.

 

--- Artykuł sponsorowany ---


test