Glill w formie tradycyjnej zazwyczaj kojarzy się nam z pieczonym mięsem. Kiełbaski, kaszanki czy karkówka to klasyka rusztu, nie brak również również soczystych steków, skrzydełek z kurczaka, indyka czy cielęciny. Cała oprawa związana z odpowiednim przygotowaniem mięsa wiąże się niejednokrotnie z odpowiednio wcześniej przygotowaną marynatą oraz przyprawami. Niejednokrotnie chcąc zaoszczędzić czas, wybieramy formy gotowe - dostępne w wielu sklepach czy marketach. Warto zwrócić uwagę na skład produktu, gdyż zazwyczaj zawierają spore ilości substancji konserwujących. Oprócz dań mięsnych coraz chętniej sięgamy po inne produkty. Grillowane papryki, sery, sery pleśniowe, szparagi zawinięte w szynkę prosciutto oraz inne dodatki.
Świetnie sprawdzają się ryby, zawinięte w aluminiową folię z plastrami cytryny, rozmarynem, oregano lub koprem z dodatkiem oliwy. Wato je podawać z grillowaną bagietką z masłem czosnkowym lub szałwiowym. Do grillowanych ryb możemy podać dressing miodowo-cytrynowy, który urozmaici potrawę. Pamiętać należy, że grillujemy ryby świeże a nie mrożone! Kolejnym ciekawym pomysłem są grillowane szparagi zwinięte w plastry prosciutto lub szynkę szwarcwadzką. Owinięte szparagi skrapiamy oliwą z oliwek, dodajemy szczyptę grubo mielonego pieprzu.
Dodatkami do grilla są sosy, dipy, dressingi oraz wszelkiego rodzaju sałatki z dostępnych sezonowo produktów. Jedną z nich jest sałatka ze szpinaku, prosta w wykonaniu i niesamowicie apetyczna. Połączenie szpinaku, suszonych pomidorów oraz sera feta to skład idealnie pasujący do cięższych dań grillowych.
Przepis na sałatkę:
- 300g świeżych liści szpinaku
- 150g sera feta
- 10 suszonych pomidorów /mogą być w zalewie/
- prażone ziarna słonecznika i sezamu - /ziarna podpiec na suchej patelni/
DRESING:
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
- 2 łyżki oliwy
- sól/pieprz do smaku
Życzymy udanej majówki i smacznego !!!
PaFi