niedziela, 22 września 2024 09:43
Reklama
Reklama

Goryczka chmielowa na dobrym poziomie, czyli warzenie piwa

MALBORK. Niecodzienny konkurs odbył się w gościnnych wnętrzach malborskiej restauracji „Piwniczka”. Na konkursie piw domowych spotkali się smakosze, piwoznawcy, piwowarzy i miłośnicy pienistego napoju.
Goryczka chmielowa na dobrym poziomie, czyli warzenie piwa
Przy okrągłym stole zasiadło sześć osób, by posmakować i ocenić zgłoszone na konkurs napitki, których wspólną cechą charakterystyczną jest to, że są to piwa warzone w domu, na użytek własny i potrzeby rodziny. Bo właśnie zaczął się III Pomorski Konkurs Piw Domowych im. Sławomira Pahlke.
– Pierwszy konkurs odbył się w Gdańsku, drugi i tegoroczny w Malborku – mówi Witold Cyranowicz, organizator imprezy i kanclerz Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła. – Tych piw, które oceniamy, nie znajdziemy w sklepach. To są napoje wyrabiane przez smakoszy, miłośników tego napoju, często według receptur regionalnych lub rodzinnych. To, co można kupić w sklepach, my nazywamy napojami piwopodobnymi. W trakcie konkursu degustatorzy oceniają barwę, pienistość, zapach, smak i nasycenie piwa. Na przykład w piwach typu „Stout” /ciemnych/ ważna jest piana – musi być gęsta.
– Oceniamy zgodność z danym stylem, a nie to, co smakuje – dodaje Michał Saks, piwowar z Brovarnia Gdańsk. – Piwo musi być dobre i zgodne z danym stylem. U nas w Browarni serwujemy gościom nasze własne piwo, warzone od wieków tak samo. Miesięcznie wytwarzamy 10 tys. litrów tego napoju tylko na potrzeby naszej restauracji. Dla porównania piwo Warka Strong jest piwem dwusłodowym, a u nas minimum jest napój czterosłodowy, a robimy też sześciosłodowe. Michał Saks, który ukończył biotechnologię żywności, zajmuje się także winiarstwem i miodosytnictwem.
Wojciech Piasecki Wieliczko warzy swoje piwo od dwóch lat. Najpierw kolekcjonował szkło piwne, potem zabrał się za warzenie.
– Zaraziłem się tym od teścia, który przez 20 lat był szefem browaru w Olsztynie – opowiada pan Wojtek – produkuję różne gatunki piwa. Do tej pory uzyskałem 30 stylów piwa. Na malborski konkurs zgłosiłem trzy odmiany. Na razie największym moim sukcesem było zdobycie II miejsca na konkursie w żywcu w kategorii piw angielskich. Było to lekkie piwo o karmelowym smaku i nazwie Brown Ale Milo.
Do tegorocznego konkursu zgłoszono 30 piw, które startowały w trzech kategoriach: piwa Weizen (pszeniczne), „stout” i piwa miodowe. Najmniej liczna (5 piw) i najsłabsza była kategoria piw miodowych. Jak powiedział Witold Cyranowicz – piwa miodowe nie są w kraju zbytnio popularne i wciąż nie są dobre, chociaż wszystko przed nami. Jesteśmy jedyną organizacją w Polsce, która ocenia ten typ trunku.
Popularnością cieszą się piwa pszeniczne i „stouty”, których z roku na rok przybywa.
Warto dodać, iż większość piwnych odmian jest niepasteryzowana i nieklarowana, co ma również duży wpływ na ich walory smakowe i zdrowotne.
Takie imprezy są potrzebne, by promować polską regionalną kuchnię. Przyszłość powinna należeć do browarów małych regionalnych – tak jak w Belgii, gdzie kupuje się piwa z danego regionu. Według opinii uczestników malborskiego konkursu piw domowych w Polsce ciągle pijemy coś, co sklepy sprzedają jako piwo, a tak naprawdę jest to rozcieńczony w wodzie koncentrat.
Konkursowi piw towarzyszył drugi – etykiet piwnych. Przewodniczyła mu Magda Pahlke, żona zmarłego w ubiegłym roku patrona konkursu, wielkiego miłośnika regionalizmu, sponsora produktów regionalnych, Sławomira Pahlke.
Konkurs Piw Domowych odbył się w ramach VII Dni Otwartych Wielkiej Konfraterni Zacnego Jadła, Napitku i Rękodzieła – Parpary 2009. To jedna z kilku organizowanych imprez. W Gniewie rywalizowali znawcy nalewek, likierów i kremów, a w Parparach /niedaleko Sztumu/ odbyły się konkursy: win domowych, grillowania i jarmark tradycyjnego rękodzieła i wiejskiego jadła.



Sławomir Pahlke
 – twórca sukcesu browaru „Amber”, stworzył firmowe marki piwne jak „Koźlak żywy” i „Złote Lwy”. Założyciel i prezes Pomorskiego klubu Dobrej Marki, zrzeszającego producentów dobrej żywności, sponsor w imieniu „Ambera” konkursów regionalnych.


Proste rady dla smakoszy
Piwa Weizen:
barwa – od bladej do ciemnozłotej, mętna z naturalnym osadem drożdżowym
zapach – silne estry, głównie goździkowe i bananowe, aromat chmielowy niski, możliwa chlebowa nuta pszeniczna
smak – słabe lub średnie smaki bananowe i goździkowe, czasami cytrusowe nuty z drożdży, często lekki charakter słodowy, goryczka chmielowa na niskim poziomie.

Piwa Stout:
barwa – niemal czarna, nieprzejrzysta
zapach – dominuje kawowy, palony jęczmień, rzadziej nuty czekoladowe lub kakaowe, estry owocowe w niewielkiej ilości podobnie jak aromat chmielu
smak – głównie palona ziarnista wytrawność, także lekka kwasowość i średnia lub wysoka chmielowa goryczka, czasami kawowe lub czekoladowe nuty


Wyniki:
Piwa pszeniczne: Andrzej Adam Jankowski – Bursztynowa Pszeniczka
Stout: Tomasz Kopyta – Dark Reaper
Piwo miodowe: Piotr Wypycha – Wajcen Fantazja
Zwycięzcy otrzymali odtwarzacze dvd.


Podziel się
Oceń

20 - 22 września 2024, Gdynia, Dary Ziemi Data rozpoczęcia wydarzenia: 20.09.2024 W ostatni weekend września podczas Darów Ziemi 🍯🌰🌿🍞 amatorzy tradycyjnych ciast, chlebów, nalewek, wędzonych wędlin, miodów, serów długo dojrzewających czy powideł wysmażanych według staropolskich receptur - mogą czuć się zaproszeni. Na wszystkich stoiskach praktycznie ze wszystkich regionów Polski będzie można nie tylko kupić ale także smakować wyroby. Wybór będzie okazały.Impreza Dary Ziemi od lat służy prezentacji darów ziemi oraz kultury i tradycji różnych regionów Polski oraz krajów - poszczególnych członków unii europejskiej. Zgodnie z tradycją impreza symbolicznie kończy lato i zaczyna sezon jesienny - tj. czas zbiorów i przetwarzania darów ziemi, a także czas sentymentalnej podróży w głąb naszej kultury i tradycji materialnej."Dary Ziemi" to także piknik rodzinny i biesiada na świeżym powietrzu. Na dzieci będą czekały atrakcje "parkowe" - jazdy na konikach, smakołyki oraz zabawy plenerowe.Dary Ziemi Gdynia 2024Na miłośników ogrodów - czekać będą jesienne odmiany kwiatów, w tym wrzosów w wielu odmianach i krzewów, pnączy, cebulki kwiatowe, sprzęt ogrodniczy ... słowem wszystko co jest potrzebne do jesiennych prac w ogrodzie.Zapraszamy na cztery polany:🌻 Polana Tradycji i Smaku stoiska handlowe z różnorodnymi produktami regionalnymi🌻 "Polana Eko"Stoiska setek wystawców i artystów z całego kraju – od Kaszub, Warmii i Mazur przez Wielkopolskę po Bieszczady, Podlasie, Podhale – z ekologiczną polską żywnością, regionalnymi smakołykami i wyrobami rzemieślniczymi.W ofercie m.in.:• miody zwykłe i pitne; nalewki i wina,• wędliny, sery, ryby,• przetwory warzywne i owocowe,• ciasta, andruty i sękacze.• rzemieślnicze wyroby konfekcyjne, • naturalna biżuteria z kamieni, szkła i bursztynów,• tekstylne zabawki,• wyroby i tekstylia do przyozdobienia stołów i kuchni.🌻 „Polana Biesiadna”Tradycyjne specjały polskie do skosztowania, beztroskie biesiady przy ognisku i ciekawy program artystyczny pełen folklorystycznych dźwięków, muzyki ogrodowej, popisów zespołów tanecznych i muzycznych.Liczne atrakcje dla dzieci: przejażdżki na konikach i kucykach, pokazy magii, kreatywne zabawy, warsztaty plastyczne, animacje.🌻 "Polana Ogrodowa"Prezentacja jesiennego asortymentu szkółek i firm ogrodniczych: krzewy i kwiaty, z wrzosami w licznych odmianach na czele, oraz sprzęt ogrodniczy.👦👧 Ogródek Dziecięcej Wyobraźni (sobota + niedziela)BILETY:PIĄTEK: wstęp bezpłatnySOBOTA i NIEDZIELA:normalny – 10 zł;seniorzy i emeryci – 8 złdzieci powyżej 12 lat – 8 złdzieci do lat 12 – wstęp bezpłatny20 - 22 września 2024, Gdynia, Dary Ziemi
Reklama
Reklama
bezchmurnie

Temperatura: 16°CMiasto: Malbork

Ciśnienie: 1022 hPa
Wiatr: 9 km/h

Reklama
test