piątek, 22 listopada 2024 18:33
Reklama
Reklama

Historyczna i najtrudniejsza kampania – ponad 100 tysięcy ton cukru

8 stycznia zakończyła się kampania cukrownicza 2017/ 2018, uważana przez pracowników cukrowni za najtrudniejszą od lat. Cukrownicy musieli zmagać się ze słaba jakością surowca oraz złymi warunkami atmosferycznymi. W rezultacie nie zaszkodziło to by w minionej kampanii pobić kolejny rekord w produkcji.
Historyczna i najtrudniejsza kampania – ponad 100 tysięcy ton cukru

Autor: (S.)

- Tegoroczna Kampania była bardzo trudna. Zaliczamy ją do najtrudniejszych od lat – wspomina Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Cukrowni Odział Malbork, Krajowej Spółki Cukrowej S.A. - Najbardziej pracę utrudniał nieustannie padający deszcz. W Kampanii cukrowniczej, Cukrownia Malbork zakupiła 700 tys. ton surowca buraków cukrowych. Wyprodukowaliśmy ponad 100 tys. ton cukru. To kolejna, historyczna – trzecia z kolei kampania - kiedy przekraczamy magiczną ilość 100 tys. ton. Przy tegorocznej kampanii pracowało 160 pracowników stałych oraz ponad 100 pracowników sezonowych.

Dyrektor Kaźmierczak podkreśla, że surowiec miał zdecydowanie gorszą jakość. Spowodowały to niekorzystne warunki atmosferyczne, dużo deszczu i brak słońca. Zawartość cukru ledwo przekroczyła 15,5 proc.

- Zaliczamy to do najniższej zawartości cukru od wielu lat – zaznacza.

Kolejnym czynnikiem było duże zanieczyszczenie, które w tym roku biło rekordy. Zdarzały się dostawy buraków cukrowych, które miały zanieczyszczenia powyżej 50 proc. Plantatorzy mieli ogromne trudności z pozyskaniem surowca. Ostatecznie wspólnymi siłami udało się wyprodukować cukier z względnie dobrymi wynikami. – mówi Mariusz Kaźmierczak.



Podziel się
Oceń

Reklama
zachmurzenie umiarkowane

Temperatura: 1°C Miasto: Malbork

Ciśnienie: 1000 hPa
Wiatr: 15 km/h

Reklama
test