Celem głównym zajęć jest zachęcanie dzieci do spożywania bardziej i mniej znanych, lubianych owoców i warzyw oraz uświadomienie przedszkolakom ich walorów zdrowotnych. Uczestnictwo w zajęciach kulinarnych uczy dzieci planowania pracy, prawidłowej jej organizacji, a także sprzątania miejsca pracy po jej zakończeniu. Ponadto przedszkolaki kształcą swoje umiejętności związane z posługiwaniem się sztućcami oraz zdobywają wiedzę na temat estetycznego nakrywania do stołu, ozdobnego składania serwetek.
Na zajęcia czterolatki czekały z wielką niecierpliwością. Przygotowały sztućce, deski do krojenia, fartuszki i mnóstwo owoców. Misiaki w ogromnym skupieniu i z dużym zaangażowaniem kroiły owoce. Poradziły sobie wspaniale, pomimo iż większość z nich po raz pierwszy trzymała nóż w ręku. A najlepsze było dopiero przed nimi, a mianowicie… degustacja. Sałatka szybko znikała z talerzyków dzieci. Choć wiele z nich przed przystąpieniem do pracy deklarowało, że nie lubi niektórych z owoców. Ogromne zaangażowanie i radość ze wspólnych działań sprawiła, że kulinarne uprzedzenia zniknęły i, mam nadzieję, nigdy nie powrócą.
Dzieci już cieszą się na kolejne zajęcia kulinarne. A w bieżącym roku szkolnym będą jeszcze uczestniczyły w przygotowywaniu kolorowych kanapek, sałatki jarzynowej, surówki z kapusty i marchewki. Upieką także pierniczki, babeczki oraz gofry - oczywiście z bitą śmietaną i tak lubianymi przez nie owocami.
Mirosława Chudzik,
wychowawczyni Misiaków